Cea mai nouă instalaţie de vândut laptele pe bază de fise determină pietrenii să renunţe la pieţari şi la supermarketuri.
Fiecare piaţă din Piatra Neamţ are acum câte un dozator de lapte, aparţinând unor fermieri din apropierea oraşului. Un litru de lapte costă 2 lei, iar fisele se achiziţionează de la vânzătoarea de pâine de peste drum. La doar câţiva metri, comercianţii continuă să-şi vândă laptele în PET-uri, cu preţul ajustat după dozator, tot 2 lei litrul. Aceştia văd însă cum tot mai mulţi clienţi trec nepăsători pe lângă ei şi se opresc la dozator.
Laptele, scutit de procesare
Dozatorul aparţine unei ferme din Săvineşti, care deţine 25 de vaci. „Laptele vine direct de la fermă. Mulsul este automatizat, cu o linie care introduce laptele în tancul de răcire, unde temperatura este între 2 şi 4 grade Celsius. În dozator, de asemenea, este ţinut la rece“, a precizat Ioan Răducu (50 de ani), proprietarul fermei de vaci. Acesta enumeră printre avantajele acestui fel de a vinde laptele igiena şi lipsa prelucrărilor.
„Laptele este muls şi doar răcit. Nu este procesat în niciun fel, nu este pasteurizat şi nici grăsimile nu se extrag din el. De aceea, are un conţinut de grăsime fluctuant, cuprins între 3,7 şi 4,2%“, mai precizează Răducu.
Toate speranţele în dozator
Acesta spune că dozatorul nu lucrează decât la un sfert de capacitate pentru că lumea încă nu s-a obişnuit. „În primele zile, când am făcut promoţie, am vândut 200 de litri pe zi. Acum vindem 50 de litri“, spune crescătorul de animale. El îşi pune speranţa în dozator ca să-şi rentabilizeze ferma.
„Producem doar lapte. Subvenţiile au fost retrase, iar preţul de achiziţie cu care îl livrăm la Vatra Dornei este la jumătate din cel de la dozator. Sper ca ferma să devină rentabilă tocmai prin aceseastă instalaţie“, a încheiat Ioan Răducu. Pietrenii s