100 de oameni evacuaţi dintr-un bloc de locuinţe sociale inundat stau de o lună în căsuţe, fac mâncare la ceaun şi îşi întind rufele prin copaci. Directorul taberei îi acuză pe sinistraţi că au făcut foc pentru grătare din băncile de pe alei. Oamenii se apără şi spun că au grijă de căsuţe ca de locuinţele distruse de apele Dunării.
Peste o sută de sinistraţi locuiesc în câteva căsuţe din tabăra de la Lacul Sărat de la începutul lunii iulie, de când apa le-a inundat locuinţelor. Se spală în duşuri comune, folosesc toalete comune şi gătesc la pirostrii. Rufele le spală la lighean, tot în faţa casei, iar peste tot în jur domneşte mizeria.
Sorin Constantin, directorul Direcţiei pentru Tineret Brăila, s-a plâns că sinistraţii au distrus tabăra. „Este dezastru! Au rupt băncile ca să facă foc pentru grătare, au distrus duşurile, au umplut locul de fecale şi de gunoaie, au aruncat ajutoarele - mâncare şi haine - la gunoi", a spus directorul, în administrarea căruia cade fosta tabără pentru copii, acum devenită adăpost pentru sinistraţi.
„Stăm opt într-o căsuţă"
În tabără însă băncile sunt întregi, iar duşurile funcţionează. Mizerie, cât cuprinde, însă. Sinistraţii spun că, de fapt, ei sunt cei batjocoriţi. „Am şase copii şi stăm cu toţii într-o căsuţă. Suntem nevoiţi să spălăm la lighean şi să ne facem de mâncare pentru că în unele zile primim doar hrană rece, conserve, brânză topită şi câte o jumătate de pâine de persoană. Zilele trecute am primit mâncare caldă de la Baldovineşti şi am găsit gândaci în ea. Îşi bat joc de noi", s-a plâns Puşa Moraru (42 de ani). Femeia spune că nu îşi doreşte decât să ajungă acasă, chiar dacă lucrările de igienizare nu sunt finalizate.
„Dorm şi pe ciment, numai să ştiu că sunt în casa mea, mai ales că s-au spus lucruri neadevărate despre noi. Nu îmi e ruşine că sunt de etnie rromă, dar nu trebuie să se spună că a