Zoom „Realitatea Ilustrată”, o săptămână interbelică în imagini
Revista „Realitatea Ilustrată” (1927-1945) era, în mod evident, diferită de celelalte publicaţii cunoscute ale perioadei interbelice. Apărea săptămânal, în 32 de pagini, şi ce aducea diferit de celelalte organe de presă ale anilor cu pricina era conţinutul de tip caleidoscop. Multitudinea de imagini era grupată în foto-reportaje, adesea semnate de celebrul fotoreporter Iosif Berman, trimisul publicaţiilor din trustul „Adevărul” (din care făcea parte şi „Realitatea Ilustrată”) la Casa Regală. Ceea ce am putea datora unei publicaţii de acest gen sunt tocmai imaginile de viaţă cotidiană, cum este şi coperta de mai sus, înfăţişând o fază de joc de la primul meci oficial al României cu selecţionata Ungariei. Adesea fotoreportajele prezentate de „Realitatea Ilustrată” (sugestiv nume) nu fac altceva decât să completeze un puzzle al lucrurilor, pe lângă care contemporanii publicaţiei treceau cu uşurinţă, asemeni nouă astăzi, fără să se gândească o clipă că aceste imagini pot să ne ofere o viziune complementară unei epoci demult apuse. (C.P.)
Întâlnirea dintre echipa României şi cea a Ungariei, sfert-finalistă la Cupa Mondială din 1934, s-a încheiat cu un eşec pentru români. 2-1 pentru Ungaria, iar vina pentru înfrângere a fost aşezată pe umerii comisiei de selecţie. Prima victorie a României în faţa Ungariei a venit abia în 1999.
Belgrad, mai 1972: după două meciuri terminate la egalitate, România şi Ungaria joacă o partidă de baraj în cadrul Campionatului European. Se părea că e momentul pentru prima victorie a tricolorilor în faţa unei echipe pe care nu o învinsesem niciodată. Golul lui Sandu Neagu a fost insuficient. Victoria a venit abia în iunie 1999, după o primă repriză extraordinară. Ungaria nu mai speria însă pe nimeni...
În perioada interbelică, relaţiile politice di