Premierul Emil Boc a declarat sâmbătă, într-o videoconferinţă cu prefecţii, că motivul ratei slabe de folosire a fondurilor europene în România îl reprezintă documentaţiile prost întocmite.
Premierul a cerut astfel prefecţilor să nu mai "arunce vina" pentru întârzieri pe instanţele judecătoreşti care analizează contestaţiile formulate la licitaţii.
Boc a prezentat ca exemple în acest sens contracte privind reabilitarea infrastructurii rutiere şi gestionarea deşeurilor din judeţele Vrancea, Giurgiu, Satu Mare, Sălaj, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Bacău şi Teleorman, care înregistrează întârzieri de 6-12 luni.
Până la data de 9 iulie 2010 au fost depuse în România peste 18.000 de proiecte pentru fonduri UE, dintre care au fost aprobate doar 4.421 proiecte.
Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat la 27 iulie, după o discuţie cu patronatele, că "suntem foarte îngrijoraţi de absorbţia fondurilor europene. Vrem să depunem tot efortul pentru a îmbunătăţi atragerea acestor finanţări şi vrem să lucrăm împreună cu Guvernul pentru găsirea unor strategii (...) Principala provocare este ca banii să fie folosiţi înainte ca ei să dispară, înainte să înceteze să mai fie disponibili pentru România".