Cititorii care au intrat pe forumul „Fii premier pentru o zi!“ au propus măsuri pe care Guvernul trebuie să le adopte pentru creşterea gradului de absorbţie a fondurilor de la Uniunea Europeană. Reprezentanţii FMI sunt îngrijoraţi de absorbţia de către România a fondurilor europene, în timp ce Andreas Treichl, preşedintele Erste Bank, spune că situaţia este „o ruşine dramatică“.
Reprezentanţii delegaţiei FMI prezente la Bucureşti s-au arătat îngrijoraţi de absorbţia de către România a fondurilor europene, care arată foarte rău.
Mai citeşte şi:
Europa, la noi acasă
„Suntem foarte îngrijoraţi de absorbţia fondurilor europene. Vrem să depunem tot efortul pentru a îmbunătăţi atragerea acestor finanţări şi vrem să lucrăm împreună cu Guvernul pentru găsirea unor strategii", a declarat Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI. El a adăugat că principala provocare este ca banii să fie folosiţi înainte ca ei să înceteze să mai fie disponibili pentru România.
De asemenea, şi Andreas Treichl, preşedintele Erste Bank, a tras un semnal de alarmă privind gradul redus de absorbţie al României, catalogând situaţia drept „o ruşine dramatică".
„Faptul că sunt disponibile miliarde, iar din acestea România a fost capabilă să ia doar 38 de milioane de euro este o ruşine. Este o ruşine dramatică şi sper că ceva se va întâmpla în acest stat foarte foarte curând, în bine", a spus Treichl.
Garanţii pentru cofinanţare
Cititorii au propus Guvernului, pe forumul „Fii premier pentru o zi!", măsuri pe care ar trebui să le ia pentru ca antreprenorii să poată accesa mai multe fonduri europene. De exemplu, Ioana A. spune că cea mai mare problemă a celor care vor să contracteze fonduri europene, unii având deja proiecte aprobate, este că nu dispun de resurse pentru a cofinanţa aceste fonduri, iar băncile sunt reticente în a credita.
„Cred că