Combinaţiile de alimente din categoria celor considerate sănătoase ar putea aduce organismului un aport energetic mult mai ridicat decât în cazul în care acestea ar fi consumate separat. Sursa: Northfoto
Cu toate acestea, nutriţioniştii avertizează că, prin combinarea de alimente, putem obţine o valoare nutritivă mai mare, punând astfel organismul în situaţia de a se suprasolicita în încercarea de a absorbi şi a utiliza eficient toate aceste “beneficii”.
Cercetările recente oferă informaţii cu privire la “cuplurile” de alimente care supraîncarcă dieta.
“Este ca şi cum ai constata că 1+1 fac 4 în loc de 2”, spune dieteticianul Elaine Magee, autoare a lucrării “Sinergia alimentară”. Aceasta precizează că, de multe ori, în cazul alimentelor, totalul este mult mai benefic decât părţile luate individual şi recomandă 10 perechi de alimente considerate un adevărat “boom” nutriţional.
Fasolea şi roşiile
Acesta este un duo dinamic pentru că, atunci când sunt consumate împreună, cele două alimente sporesc aportul de fier din organism, care este benefic atât pentru creier, cât şi pentru buna funcţionare a muşchilor.
Organismul nostru absoarbe până la 33% non-heme fier, pe care îl regăseşte în plante precum fasolea, cerealele integrale sau legumele verzi, decât fier heme ( aflat în alimente pe bază, cum ar fi carnea de vită, peştele sau carnea de pui).
“Absorbţia de fier non-heme poate creşte semnificativ dacă sunt consumate totodată şi alimente bogate în vitamina C, precum portocalele, roşiile sau afinele”, spune Magee.
Vitamina C contribuie la transformarea fierului non-heme într-o formă care poate fi mult mai uşor absorbită de organism. Fierul este necesar pentru producerea hemoglobinei care transportă oxigenul către muşchi şi creier. Nivelele scăzute de fier din organism pot determina st