Cel mai mare constructor de centrale nucleare din lume, compania fraceză de stat Areva, a obţinut în primele şase luni ale acestui an un profit net de 843 de milioane de euro, de peste cinci ori mai mult decât semestrul I din 2009, însă rezultatul operaţional a fost negativ, ca urmare a provizioanelor constituite pentru proiectul realizării unui reactor nuclear în Finlanda.
Majorarea profitului net este datorată în cea mai mare parte vânzării diviziei de echipamente destinate distribuţiei şi transportului de energie.
Însă provizioane uriaşe au determinat pierderi operaţionale importante, de 485 de milioane de euro.
Astfel, doar pentru construcţia reactorului nuclear din Finlanda, compania şi-a constituit provizioane de 367 de milioane de euro. Reactorul trebuia să fie gata la finele anului 2009, potrivit planurilor iniţiale. După mai multe runde de întâzieri, oficialii Areva spun acum că unitatea va fi finalizată la sfârşitul anului 2012.
Compania franceză a acumulat până în prezent provizioane de peste 2,6 milioane de euro pentru acest proiect, potrivit „Wall Street Journal".
Reactorul din Finlanda, denumit OL3, va avea o tehnologie de generaţia a treia, funcţionând cu apă sub presiune, tehnologie numită Evolutionary Pressurized Reactor (EPR). Acesta este primul reactor din lume de acest gen.
Totuşi, Anne Lauvergeon, CEO Areva, spune că francezii învaţă din acest proiect, astfel că, la proiectul similar, mai puţin avansat, pe care îl au în China, durata de implementare scade drastic.
În China, compania construieşte alte două reactoare de acest gen. Presa internaţională a scris că cele două reactoare ERP din China, Taishan 1 şi 2, ar putea costa peste opt miliarde de euro, fiind cel mai important proiect din istoria companiei Areva. În noiembrie 2007, compania fraceză a primit contractul din China în urma unei discuţii dintre