National Geographic Channel prezintă, sâmbătă, 21 august, ora 16.00, descoperirea mormântului lui Irod, unul dintre cele mai dispreţuite personaje din Vechiul Testament.
Reputaţia sângeroasă a lui Irod, cunoscut pentru ordonarea masacrului împotriva tuturor copiilor de sex masculin cu vârsta sub doi ani din Bethleem, a umbrit o altă latură a personalităţii sale: aceea de geniu al arhitecturii. Inginerii şi arhitecţii moderni sunt fascinaţi de fortăreţele, templele şi oraşele comandate de el.
Documentarul „Mormântul lui Irod“ vorbeşte despre eforturile arheologului israelian Ehud Netzer de a descoperi cea mai intimă creaţie irodiană – locul său de odihnă veşnică. Timp de trei decenii, Netzer şi echipa sa au examinat nisipurile sub care au stat ascunşi mii de ani de istorie, în speranţa găsirii unor indicii.
Cu sprijinul Societăţii National Geographic, profesorul Netzer a găsit, în cele din urmă, ceea ce a căutat atâta vreme. În cercetările sale, Netzer a fost ghidat de însemnările lui Flavius Iosef, istoric din Ierusalim din secolul 1 î.Hr. Datorită scrierilor lui Flavius Iosef, Irod este cel mai bine conturat personaj din Noul Testament. Iosef a descris viaţa, moartea şi chiar înmormântarea lui Irod, încheiată la Herodium.
Cu toate acestea, Iosef nu a indicat vreodată cu exactitate unde se află mormântul acestui personaj controversat. În interiorul şi în împrejurimile Iudeii antice, Irod a construit peste 20 de temple, palate, fortăreţe şi oraşe impresionante. La Masada, el a transformat o fortăreaţă primitivă de pe un vârf de munte într-un palat-fortăreaţă care părea să sfideze gravitaţia.
La Cezareea, a ridicat unul dintre cele mai mari porturi cu apă adâncă la Marea Mediterană, o realizare considerată de unii demnă de cele Şapte Minuni ale Lumii Antice. O dată cu extinderea celui de-al Doilea Templu, Irod a realizat unul dintre