Zoom Religia şi „pericolul” ei, în viziunea lui Lenin
În Rusia sovietică, Biserica a fost scoasă în afara legii. Mulţi dintre înalţii ierarhi şi dintre preoţi au fost deportaţi în Siberia, iar lăcaşele de cult au fost transformate în depozite. Activiştii de partid au fost „instruiţi” să uite practicile religioase tradiţionale şi să ţină cont doar de doctrina marxist-leninistă. Unul dintre luptătorii cei mai înverşunaţi împotriva religiei a fost Lenin. El reducea credinţa la ,,o poşircă bună pentru ca toţi sclavii capitalismului să-şi înece în ea orice înfăţişare omenească”. Dorinţa lui Lenin de a distruge religia devenise obsedantă, el folosindu-se şi de ziare pentru a promova concepţii anti-religioase. La 1 mai 1919, Lenin ordona într-un document adresat lui Dzerjinski: ,,Este necesar să terminăm cu sutanele şi cu religia cât mai curând posibil. Sutanele trebuie arestate ca şi contrarevoluţionari şi sabotori şi împuscaţi fără milă în toate localităţile. Câţi mai mulţi posibil. Bisericile trebuie închise. Clădirile trebuie sigilate şi transformate în magazii.”
Zoom Patriarhul Justinian nu a reuşit catehizarea
Atunci când s-a decis eliminarea din şcoli a religiei ca materie de studiu, Patriarhul Justinian (foto), cu ajutorul ierarhilor, a iniţiat proiectul de catehizare în biserici. Acesta a fost blocat de către Securitate şi de către Ministerul Cultelor, la cererea liderilor comunişti Ana Pauker şi Vasile Luca. Toate iniţiativele ulterioare ale Patriarhului Justinian pentru educarea tineretului în biserici au fost sortite eşecului.
Descurajarea tinerilor de a frecventa bisericile şi blocarea oricăror manifestări cu caracter religios nu-i împiedicau pe mai-marii PMR – şi ulterior ai PCR – să petreacă în mod tradiţional, alături de familiile lor, Paştile, Crăciunul şi alte sărbători creştine.
Până în 1989, dacă deţineai vreo funcţi