Până la data de 16 august, solicitanţii pot depune cereri pentru finanţare europeană în cadrul Programului Naţional Apicol. Suma disponibilă se ridică la 1,9 milioane de euro. Apicultorii pot lua bani de la UE pentru achiziţia unor familii de albine dacă sunt organizaţi în forme asociative şi au pregătire profesională în domeniu.
Sute de apicultori vor putea să-şi mărească familiile de albine sau să-şi trateze stupii cu ajutorul fondurilor europene, prin Programul Naţional Apicol.
Mai citeşte şi:
FMI: Fără fonduri UE, pierdeţi 17% din PIB
De exemplu, o familie de albine, care include şase rame, poate fi cumpărată la un preţ ce porneşte de la 200 de lei şi ajunge chiar la 400 de lei, în funcţie de cât de multă miere produce. Cele mai mari producţii de miere se obţin în judeţele Brăila, Caraş-Severin, Mureş, Sibiu şi Vâlcea.
Pentru intervalul 2009-2010, apicultorii pot primi în total peste 1,9 milioane de euro, din bani de la Uniunea Europeană, şi 6,5 milioane de lei de la buget, potrivit datelor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA). Anul trecut, peste 5.400 de apicultori români au primit în total 7,1 milioane de lei prin Programul Naţional Apicol, dintr-un buget alocat de două ori mai mare. Însă statistica este semnificativ mai bună decât în urmă cu doi ani, când beneficiarii au decontat doar 2,2 milioane de lei. Comisia Europeană asigură până la 50% din banii alocaţi pentru fiecare măsură.
Cum puteţi lua banii
Pot beneficia de aceşti bani persoanele fizice, persoane fizice autorizate sau juridice, organizate în asociaţii de crescători de albine, uniuni apicole, cooperative sau grupuri de producători. Cererile de plată trebuie să fie depuse până la 16 august. Atenţie, însă, banii se decontează fără TVA! O condiţie esenţială este ca apicultorii să fie organizaţi în forme asociative. Ei trebuie să depună,