Propunerea de a retrage cetăţenia franceză unor delincvenţi străini, anunţată de preşedintele Nicolas Sarkozy, a suscitat proteste ale asociaţiilor de apărare a drepturilor omului.
Măsurile cerute vineri de Sarkozy ar putea fi prezentate în parlament la sfârşitul lunii septembrie, şeful statului cerând ca cetăţenia franceză să fie retrasă oricărei persoane de origine străină care a adus în mod voit atingere vieţii unui poliţist, jandarm sau altui reprezentant al ordinii publice.
Pe lângă partidele de opoziţie de stânga, mai multe asociaţii au reacţionat virulent la anunţul lui Sarkozy.
Mişcarea împotriva rasismului şi pentru prietenia între popoare îi reproşează şefului statului că vrea ''să aducă atingere şi mai mult principiului fundamental al egalităţii între cetăţeni'.
Liga internaţională împotriva rasismului şi antisemitismului estimează că după nomazi şi romi această nouă măsură aruncă oprobriul asupra persoanelor de origine străină şi instituie, prin vocea statului, o cetăţenie de categoria a doua.
Preşedintele de onoare al Ligii Drepturilor Omului, Michel Tubiana, a denunţat ''asimilarea străinilor şi persoanelor de origine străină cu delincvenţa, cu cei care le iau pâinea francezilor''.
''Nu poţi să nu remarci că a face distincţie între francezii de origine străină şi compatrioţii lor care nu sunt de origine străină, a opune imigraţia şi identitatea naţională prin crearea unui minister care are acest nume este o marcă a preşedinţiei Sarkozy, care participă la era suspiciunii faţă de francezii de origine străină'', a declarat pentru AFP istoricul Patrick Weil, citat de Agerpres.
Expertul în Constituţie Guy Carcassonne se îndoieşte că revocarea naţionalităţii franceze pentru delicte de drept comun este legală conform Constituţiei.
"Articolul 1 din Constituţie spune că Republica 'asigură egalitatea în faţa l