Micşorarea lefurilor poate fi compensată cu încă o slujbă. Poţi să câştigi şi până la 1.000 de euro dacă ai putere de muncă. Scapi de datorii, însă rişti să-ţi pierzi familia şi sănătatea. Sursa: SHUTTERSTOCK
Dacă eşti împovărat de rate, creditorii îţi bat la uşă, iar prietenii nu te mai împrumută pentru că şi lor le-au tăiat lefurile, nu trebuie să disperi. Pe lângă jobul pe care încă îl mai ai, poţi să munceşti part-time în diverse domenii. E posibil să câştigi mai mult ca înainte de reducerea salariilor. Important e ca la primul loc de muncă să ai un program cât de cât stabil şi să ştii cum să-ţi organizezi timpul.
Experţii în resurse umane spun că sunt peste 300.000 de români care au al doilea job. Unii au chiar şi trei. Cei care au un program de lucru de la 9.00 la 17.00, de exemplu, îşi pot lua o colaborare în IT, contabilitate, consultanţă, PR&media. De altfel, acestea sunt cele mai solicitate domenii de către cei care, după tăierea salariilor, nu-şi mai permit să plătească achiziţiile făcute când piaţa muncii îi avantaja pe angajaţi. Asta arată că, dincolo de criza economică, de tăierea lefurilor şi de creşterea taxelor, în România se mai găseşte totuşi de muncă.
Poveştile a trei oameni, nevoiţi să-şi împartă ziua între mai multe joburi, confirmă acest lucru.
Când datoriile provoacă insomnii
Carmen Mihai, o tânără de 28 de ani din Galaţi, lucrează ca manager PR de patru ani. Acum un an, când criza a început să-şi arate din ce în ce mai mult "colţii", patronul a decis să le taie 30% din salariu.
"Până atunci câştigam 1.000 de euro pe lună. Soţul meu lucrează la stat şi era plătit cu 3.000 de lei lunar. Numai că, ghinion: s-a dat noua lege şi un sfert din salariu i-a fost tăiat. Acum patru ani, când piaţa muncii era atât de benefică pentru angajaţi, nu ne-am gândit că o să ajungem în această si