Vegetarianismul este recunoscut pentru beneficiile pe care le aduce organismului, dar acesta poate provoca si aparitia unor carente.
Produsele animale ofera nutrienti care ajuta la dezvoltarea corpului, la indeplinirea functiilor acestuia si la mentinerea unui sistem imunitar cat mai puternic. De aceea, dupa ce ai devenit vegetarian, este foarte important sa ai grija ca organismul tau sa primeasca nutrientii de care este privat prin excluderea acestor produse animale.
Sparkpeople.com iti arata care sunt cei mai importanti sapte nutrienti la care ar trebui sa fii atent pentru ca sanatatea ta sa nu aiba de suferit.
1. Proteinele
Unele persoane care au adoptat stilul de viata vegetarian uita sa inlocuiasca proteinele animale din carne cu proteine din legume. Specialistii recomanda insa ca sursele de proteine sa nu lipseasca de la nicio masa. Acestea sunt: fasolea, legumele, nucile, soia si (pentru cei care au un regim mai permisiv) laptele, ouale, branza. De asemenea, desi este dificil de masurat in grame, iti poti face o idee asupra necesarului zilnic de proteine calculand dupa regula urmatoare: cate kilograme ai, atatea grame de proteine trebuie sa consumi in fiecare zi.
2. Vitamina B-12
Aceasta vitamina este esentiala pentru globulele rosii si sistemul nervos, surse naturale in care se gaseste aceasta fiind carnea, lactatele si ouale. De aceea, vegetarienii si, mai ales, aceia dintre ei care nu consuma lactate si oua, se aleg, in timp, cu o carenta de vitamina B-12. Pentru a te asigura ca organismul tau primeste o cantitate suficienta din aceasta vitamina, consuma zilnic oua si lactate. Daca ai ales regimul mai strict, fara aceste produse, ai grija sa cumperi alimente fortifiate cu vitamina B-12.
3. Calciul
Persoanele care au intre 18 si 50 de ani au nevoie de 1.000 de miligra