Legumele intens colorate ne protejează de efectele nocive ale soarelui, inclusiv de îmbătrânirea prematură a epidermei. Vegetalele sunt bogate în antioxidanţi care protejează de efectele negative ale poluării şi hrănesc ţesuturile cu vitamine şi cu minerale necesare regenerării celulare.
O dietă bogată în legume este o garanţie că pielea va primi toate elementele nutritive necesare şi din interior, nu doar din exterior, prin intermediul produselor cosmetice. „Consumul de legume face parte din măsurile pe care le putem lua pentru a ne menţine aspectul tânăr cât mai mult timp, chiar dacă îmbătrânirea este un proces normal", spune medicul geriatru Gabriel Ioan Prada de la Institutul de Geriatrie „Ana Aslan" din Bucureşti.
Potrivit specialistului, legumele autohtone sunt cele mai indicate, fiindcă avem organismul perfect adaptat să le consumăm fără riscul de apariţie a intoleranţelor. „Legumele bogate în vitaminele A şi C, cu putere antioxidantă mare, care se găsesc, de exemplu în ardeiul gras şi în morcov, ajută organismul să-şi menţină funcţiile la capacitate maximă", spune specialistul geriatru.
Principalul factor care determină îmbătrânirea cutanată este expunerea fără protecţie la razele ultraviolete. Dar prin consumul de legume colorate se creează un filtru la nivelul epidermei şi se atenuează efectele razelor UV.
Roşiile ne feresc de arsuri solare
Un studiu internaţional realizat la Universităţile „Manchester" şi „Newcastle" din Marea Britanie a arătat că persoanele care includ în dieta zilnică cinci linguri de pastă de tomate se protejează mai bine împotriva razelor ultraviolete.Efectul pozitiv asupra pielii se datorează unuia dintre antioxidanţii conţinuţi de roşii, licopenul. Această substanţă conferă legumei culoarea specifică şi îmbunătăţeşte capacitatea pielii de a se apăra împotriva razelor solare.
Rezultatele studiului au