Părinţii şi copiii sunt atraşi cu metode noi de predare şi cu profesori bine plătiţi. Dascălii buni care vor salarii decente se angajează la şcoli private, explică Irina Negoiţă, directorul unei şcoli din Bucureşti.
„Cadrele noastre beneficiază de un salariu de pornire dublu faţă de cel de la stat, acesta putând creşte în funcţie de performanţele elevilor, de gradul de implicare în viaţa instituţiei, de impactul activităţii personale asupra calităţii actului educaţional", spune Irina Negoiţă, director educativ al şcolii private „Academia Română pentru Copii" (ARC) din Bucureşti. Astfel, salariul unui debutant într-o astfel de şcoală poate fi de aproximativ 2.000 de lei.
Şi aceasta nu este singura şcoală care consideră că performanţele copiilor se datorează şi unor profesori bine motivaţi financiar, dar şi profesional. La Şcoala Internaţională din Cluj, performanţele elevilor cresc veniturile dascălilor.
„Profesorii sunt mult mai motivaţi la şcoala noastră decât la o şcoală de stat. Cu cât au rezultate mai bune, cu atât salariul este mai mare. De asemenea, ei beneficiază de traininguri în Anglia şi SUA. Mai mult, în cadrul şcolii, acordăm distincţiile de „Profesorul lunii" sau „Profesorul anului", arată Simonei Baciu, fondatoarea Şcolii Internaţionale Cluj.
Taxa de studiu la o şcoală privată variază de la 2.000 de euro, până în jurul sumei de 17.000 de euro, sume ce pot include două mese pe zi şi afterschool.
„Sistemul ajută foarte mult părinţii. Cam pe la ora 16.00 îmi termin treaba la muncă, iar la acea oră ştiu sigur că şi copilul meu şi-a terminat treaba. Nu stau lângă el la teme şi lecţii. Mai e un lucru important, copiii nu au nevoie de meditaţii", spune Andreea Berari, care şi-a înscris toţi cei trei copii la Şcoala Internaţională din Cluj.
Citeşte şi:
Dascălii, derutaţi de tăierea lefurilor
@