Bacilul Koch rămâne impregnat în pereţi 5 ani de zile. Spitalul TBC, proaspăt desfiinţat de Consiliul Judeţean şi Ministerul Sănătăţii, se transformă în secţie la SPitalul Judeţean, iar numărul paturilor s-a redus la 30.
Unitatea medicală se va muta din actualul sediu, o clădire construită la începutul anilor ‘50 care stă să se dărâme peste pacienţi. Autorităţile speră ca până la începutul săptămânii viitoare să mute pacienţii la secţia de Dermatologie de la Spitalul Judeţean.
Personalul medical lucrează şi sâmbăta şi duminica pentru a muta secţia. Ce se va întâmpla cu actual urmează să se stabilească într-o şedinţă a Consiliului Judeţean, în a cărui administrare se află clădirea.
Pericol de infecţie de circa 5 ani!
Deja o clădire din curtea spitalului a fost retrocedată fostului proprietar, existând posibilitatea ca şi aceasta să devină proprietate privată. Imobilul ar putea constitui un adevărat focar de infecţie dacă nu sunt respectate procedurile de igienizare.
Şi dacă ar fi demolat, riscul ca muncitorii să se infecteze cu bacilul Koch care provoacă TBC ar fi foarte mare, întrucât acesta rămâne impregnat în pereţi şi în praf .
„Microbul are o periodă de remanenţă mai lungă, de ordinul anilor. Poate rămâne în praf, în perete, sub formă inactivă o perioadă de peste 3-5 ani. E destul de rezistent, persistă mai mult decât alţi germeni. Trebuie să stai cel puţin 2-3 ore în mediul respectiv, să ai un contact îndelungat ca să-l iei, dar microbul persistă mult timp în mediu“, a spus dr. Răzvan Marmandiu, directorul spitalului TBC.
Dezinfecţii se fac periodic, dar nici acestea nu omoară bacilul în totalitate.
“Sunt substanţe la care e sensibil, de exemplu produşii din clor şi razele ultraviolete. Facem dezinsecţii periodice, în saloane săptămânal. Nu avem voie în probele pe care ni le iau să ne găsească