Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania, şi Claudiu Silaghi, fost vicepreşedinte al băncii, au demisionat din funcţia de membri ai Consiliului de Administraţie al SIF Banat-Crişana (SIF1), după ce arbitrul pieţei de capital a obligat conducerea societăţii să convoace AGA pentru a analiza menţinerea în CA a celor doi.
Demisiile lui Horia Ciorcilă şi Claudiu Silaghi vin la câteva săptămâni distanţă de la anunţul public potrivit căruia cei doi au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT, sub acuzaţia de manipulare a pieţei de capital şi de folosirea unor informaţii privilegiate în procesul de tranzacţionare a acţiunilor băncii.
De asemenea, săptămâna trecută Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a obligat conducerea SIF1 să convoace acţionarii pentru a analiza oportunitatea menţinerii lui Ciorcilă şi Silaghi pe poziţiile deţinute. Având în vedere că cei doi au demisionat, conducerea SIF1 precizează că nu mai poate îndeplini solicitarea CNVM.
Preşedintele Băncii Transilvania a fost numit, în luna februarie, membru provizoriu în CA al SIF1, iar în aprilie a fost confirmat membru cu drepturi depline de acţionarii societăţii de investiţii financiare.
Omul de afaceri a mai fost membru al Consiliului de Administraţie la SIF Banat-Crişana în 2009, însă numai pentru o perioadă scurtă de timp, deoarece modul de desfăşurare a AGA a fost contestat de unii acţionari, printre aceştia numărându-se şi Banca Transilvania. Claudiu Silaghi a intrat administrator la SIF1 tot în aprilie, alături de o altă persoană apropiată lui Horia Ciorcilă, respectiv Dragoş Bîlteanu.
Numirea celor trei persoane în CA a funcţionat drept soluţie de stingere a litigiilor dintre conducerea SIF şi grupul de investitori constituit în jurul Băncii Transilvania.
Mai exact, în aprilie 2009, conducerea SIF1 a suspendat drepturile de vot aferente unu