Guvernul a aprobat luni, 2 august Normele metodologice la Ordonanta ce aduce modificari Codului Fiscal. Potrivit Ministrului Muncii, Mihai Seitan in varianta finala a actului normativ a fost mai bine definit modul de incasare a veniturilor de natura profesionala (din activitati independente). Astfel, se face distinctie intre veniturile incasate "repetitiv", adica lunar, trimestrial sau semestrial si veniturile incasate ocazional - adica, acelea care nu au caracter repetitiv. Pentru cele din urma, plafonul de 5 salarii medii pentru care se platesc contributiile este anual. Actul normativ va fi trimis in aceasta seara la Monitorul Oficial.
Ministrul Muncii, Mihai Seitan a explicat ca "drepturile de autor pot fi de natura repetitiva sau de natura ocazionala", aceasta diferenta fiind mai bine definita in varianta finala a actului normativ.
Seitan a spus ca "exista tot felul de posibilitati, dar obligatia participarii la un sistem este clara, este nascuta din vremea lui Bismarck, nu cred ca vom fi noi in stare sa schimbam filosofii importante care arata asa: ca oamenii pana la o anumita varsta nu sunt interesati sa participe la vreun sistem, ca atare s-a ajuns la un acord chiar in Uniunea Europeana dar si cu mult timp inaintea ei, prin care oamenii trebuie sa fie obligati sa participe la un sistem, pentru a pune deoparte din venitul pe care-l castiga acum, pentru viitor".
Intrebat daca vor mai exista drepturile de autor, Ministrul Muncii a mai explicat: "Legislatia pe care o lansam acum nu se refera la schimbari de activitate si modalitate de acoperire financiara a acesteia, in raportul de munca. Drepturile de autor vor exista oricum. Singura problema este ca, in cazul in care exista o repetitivitate, aceste venituri sa fie considerate venituri de natura salariala, trecuta ca salarii, si sa fie platite aceste contributii".
Guvernu