Mâine, 4 august Romanul „Testamentul unui excentric“, de Jules Verne, poate fi achiziţionat, împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 11,99 lei. Apărut în ultimul an al secolului al XIX-lea, romanul a anticipat una dintre temele literaturii fantasy de azi, pornind de la o idee care avea să-i cucerească pe scriitori.
„Nobilul joc al gâştei" este un joc la care ajunge să participe toata America de Nord. În povestea închipuită de maestrul romanului de aventuri, concurenţii sunt pioni, tabla de joc fiind America însăşi.
Cele cincizeci de state de pe teritoriul ei reprezintă „casele" tablei de joc. Cel ce va învinge va câştiga averea lui William J. Hypperbone, un bogătaş excentric, care lasă un testament la fel de bizar.
Potrivit dorinţei exprimate în acest document, după moartea sa mai mulţi membri ai Clubului Excentricilor din Chicago participă la un „joc al gâştei" pentru a câştiga o moştenire de 60 de milioane de dolari.
Concurenţii sunt care de care mai interesanţi, personajele romanului fiind mai reuşite decât în alte romane ale scriitorului francez. Printre ele se numără Max Real, pictor francez, amator de filosofie, duoul Tom Crable - John Milner, Harris T. Kymbale, reporter la „The Tribune", mereu la vânătoare de subiecte de presă, Hodge Urrican, marinar călit, sau matelotul Turk.
Însă Jules Verne n-ar fi fost maestrul literaturii de aventuri, dacă n-ar fi apelat la întorsături de situaţie care să complice lucrurile şi să arate că nimic nu se petrece aşa cum pare că se petrece.
Romancierul a hotărât să dezvăluie existenţa unui codicil al testamentului, care determină participarea unui nou concurent, un personaj învăluit în mister, cu un nume pe măsură, format numai din iniţialele YKZ.