Fostul instrumentist de la fligorn, Vasile Sotir, a fost înmormântat cu onoruri militare în satul natal Crăcăoani. Fanfara militară din Piatra Neamţ a fost desfiinţată în anul 2002. Mulţi membri trăiesc de atunci din onorariile de la nunţi.
Saxofonistul şi fligornistul Vasile Sotir, din Crăcăoani, a fost înmormântat, la vârsta de 61 de ani, în satul natal, cu onoruri militare, sâmbătă, 31 iulie.
El a cântat 30 de ani în fanfara militară de la Piatra Neamţ, până când aceasta s-a desfiinţat, în anul 2002. A fost condus pe ultimul drum de foştii colegi ai fanfarei, în acordurile alămurilor. „Pentru funeralii a fost constituită o gardă de onoare, care a prezentat drapelul de luptă al unităţii. O grupă a executat trei salve cu muniţie de manevră în timp ce fanfara intona «Stingerea»“, a povestit căpitanul Vasile Mironescu, purtătorul de cuvânt al Garnizoanei Piatra Neamţ.
30 de ani în fanfară
Instrumentistul era cunoscut în tot ţinutul pentru talentul său. „Era dintr-o familie foarte bună, cunoscută în sat ca a lui Vianu. Toţi din familia lui sunt lăutari, cântă la tot felul de instrumente“, a spus Vasile Asimionesei, consătean în vârstă de 80 de ani. Foştii colegi de fanfară spun despre Vasile Sotir că a fost un foarte bun instrumentist, cel mai celebru din fosta fanfară militară.
„Am cântat vreo 25 de ani împreună cu Vasile Sotir. El a fost un foarte bun saxofonist şi bariton, cânta la eufoniu. A făcut parte din fanfara militară vreo 30 de ani“, a spus Vasile Amarinei, trompetist şi cântăreţ la fligorn. Toni Chelaru (50 de ani) a cântat în cortegiu chiar la fligornul defunctului. „Fligornul este specific numai fanfarelor. Nu se regăseşte nici în orchestră, nici în alte ansambluri“, a mai spus Toni Chelaru. Foştii colegi deplângeau la înmormântare şi desfiinţarea fanfarelor.
Refugiu la nunţi
„Din 2002, fanf