Una din şase românce dezvoltă cancer mamar de-a lungul vieţii, avertizează Liga Română de Cancer. Aducerea pe lume a unui copil înainte de 30 de ani, adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi efectuarea analizelor specifice an de an previn apariţia cancerului mamar.
Studiile arată că femeile care nasc primul copil după vârsta de 30 de ani prezintă un risc mai crescut de a face cancer mamar comparativ cu cele care au primul copil înainte de 30 de ani.
Explicaţia este pusă pe seama faptului că, în timpul sarcinii, are loc maturizarea completă a celulelor mamare, ceea ce le protejează
împotriva degradării.
Alăptarea este o altă metodă care le protejează pe femei de apariţia cancerului mamar. În timpul acestui proces, scade nivelul de estrogeni, hormoni implicaţi în progresia tumorilor mamare. Astfel, cu fiecare copil alăptat, riscul de cancer de sân scade cu aproximativ 7 la sută.
Renunţaţi la fumat şi la consumul de alcool!
Una dintre cele mai importante reguli de viaţă pentru prevenirea cancerului de sân este renunţarea la fumat, semnalează specialiştii. Acest lucru deoarece s-a observat că, în cazul femeilor care au fumat timp de 10 ani câte un pachet de ţigări pe zi, riscul de cancer mamar ajunge la 60%.
Chiar şi tabagismul pasiv este periculos. Riscurile de a face cancer mamar în cazul femeilor nefumătoare, dar care sunt expuse frecvent fumului de ţigară, sunt de trei ori mai mari decât în cazul celor care nu au contact frecvent cu fumul ţigărilor.
Potrivit rezultatelor unui studiu prezentat la conferinţa anuală a Asociaţiei Americane de Oncologie, femeile care consumă zilnic minimum două pahare cu vin prezintă cu 51% mai multe riscuri de a se îmbolnăvi de cancer de sân.
Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Chicago, care s-a desfăşurat pe o perioadă de 7 a