„Adevărul de Seară“ a realizat topul celor mai scumpe programe de masterat din universităţile de stat din Capitală. Cele mai costisitoare specializări sunt cele din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) care ajung chiar şi la 30.000 de lei pe an.
Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti deţine recordul în privinţa celor mai scumpe programe de masterat. Astfel, un masterat în Arta Montajului şi a Sunetului de Film costă 30.000 de lei pe an. Potrivit reprezentanţilor instituţiei de învăţământ, preţul este explicabil în condiţiile în care învăţământul artistic este cel mai scump peste tot în lume.
„La Film se investeşte în în aparatură, în proiectare, în studiouri. Cheltuielile sunt foarte mari. Oricum, avem mai puţini studenţi la taxă ca în anul trecut şi sunt specializări unde sunt doar locuri subvenţionate de la bugetul de stat“, a spus rectorul UNATC, Gelu Colceag. Astfel, la toate cele şase specializări anul acesta sunt doar 5 locuri cu taxă, în condiţiile în care la Arta Regiei de Film şi TV şi la Arta Imaginii de Film şi TV nu există niciun loc cu plată.
Înscrierile se vor desfăşura în perioada 15-17 septembrie, iar examenele vor avea loc între 20 şi 22 septembrie. Masteratele de la Facultatea de Teatru, unde admiterea abia s-a încheiat, sunt mai ieftine decât cele la Film, adică 8.000 de lei la Arta Regiei de Teatru, şi 6.000 de lei la Scriere Dramatică.
La Jurnalism, taxă mai mare cu 1.000 de lei
Universitatea din Bucureşti (UB) a înregistrat cea mai mare concurenţă la studiile de licenţă din acest an, iar specializările au devenit cele mai căutate din ţară. Şi taxele de şcolarizare au crescut cu circa 20% faţă de anul trecut. Cele mai scumpe masterate sunt cele din cadrul Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politic