Proprietarii de locuinţe care vor să-şi reabiliteze termic clărirea nu mai primesc subvenţii directe de la Guvern şi de la autorităţile locale, ci pot accesa, începând de astăzi, credite cu garanţii de stat.
Proprietarii trebuie să poată asigura 10% din costurile de reabilitare, iar pentru restul de 90% pot accesa credite.
Executivul a alocat pentru acest an 50 de milioane de euro pentru garantarea în totalitate a dobânzii la creditele luate de proprietari sau de asociaţiile acestora.
Până în prezent, costurile reabilitării termice erau suportate în proporţie de 50% de către Ministerul Dezvoltării, 30% din sumă venea de la autorităţile locale şi 20% era contribuţia proprietarilor. Astfel, costul pentru o familie se situa în jurul sumei de 800 de euro, în funcţie de mărimea şi vechimea blocului, dar şi de materialele utilizate.
Creditul va fi garantat timp de cinci ani, iar proprietarii sunt liberi să-şi aleagă firma care va realiza lucrările.
Potrivit premierului Emil Boc, suma de 50 de milioane de euro alocată pentru acest an va fi suplimentată, dacă va fi nevoie.
Pentru ce lucrări puteţi accesa credite?
Pentru a putea accesa un credit în vederea reabilitării termice a locuinţei sau a blocului din care face parte, trebuie să ştiţi ce fel de lucrări sunt eligibile.
Lucrările de reabilitare termică eligibile pentru contractare de credite bancare cu garanţie guvernamentală şi dobândă subvenţionată sunt:
* reabilitarea termică a anvelopei clădirii şi a instalaţiilor aferente;
* repararea, după caz, înlocuirea/achiziţionarea cu montaj a centralei termice de bloc/scară, respectiv a centralei termice aferente locuinţei unifamiliale, precum şi a instalaţiilor aferente acesteia;
*introducerea, după caz, a unor sisteme alternative pentru asigurarea parţiala/totală a energiei pentru prepararea apei calde de consu