Cu răbdare şi migală, şefa Secţiei Conservare-Restaurare a Muzeului Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti se ocupă de refacerea fiecărui centimetru pătrat al obiectelor de cult deteriorate intrate în patrimoniul instituţiei iar în timpul liber se relaxează cu pictură abstractă.
Am găsit-o pe Malvine Mocenco la Muzeul Goleşti în faţa unei icoane uriaşe, aparţinând unei vechi troiţe din comuna Cuca - Argeş, căutând soluţii pentru salvarea valorosului obiect de cult . “Trioţa se află deja la muzeu iar în cel mult o lună şi icoana va fi restaurată şi redată obiectivului pentru ca publicul vizitator s-o poată admira.” explică, entuziastă, restauratoarea. Icoana troiţei de la Cuca este una dintre lucrările grele de care se ocupă Malvine Mocenco.
De fapt, lucrări uşoare nu şi-a prea ales pentru că restauratoarei îi place să simtă că face cu adevărat ceva important. A început cu restaurarea textilelor, o activitatea la fel de migăloasă şi abia din 1998 se ocupă de restaurarea picturilor. “Este o experienţă dificilă pentru care ai nevoie de multă răbdare şi atenţie şi în care n-ai şanse de reuşită dacă nu-ţi place cu adevărat ceea ce lucrezi. Este extraordinar să poţi face ceva pentru obiectele care se află în colaps şi care sunt pe punctual de a se pierde.“, spune specialista care a restaurant îndeosebi icoane din secolele 18 – 19: “Am apreciat întotdeauna obictele vechi şi, poate, de aici şi dragostea mea pentru această meserie atât de dificilă, pe care puţini oameni o pot face. Restaurarea este, în acelaşi timp, artă şi ştiinţă. Ai nevoie de multe cunoştinţe şi experienţă pentru a fece ceea ce trebuie, căci altfel poţi greşi foarte uşor. În pus, e nevoie şi de talent, pentru că, deşi recunosc că acesta nu e suficient, pot spune că este absolut necesar. Eu cred că trebuie să te naşti pentru asta, altfel nu reuşeşti!”, spune Malvine Mocenco, precinzând că e m