Singurul atelier de turnat pitici din judeţul Ialomiţa se află în comuna Mărculeşti, la doar zece kilometri de municipiul reşedinţă de judeţ.
Probabil că mulţi dintre dumneavoastră îşi amintesc de reclama cu americanul care comandă o mulţime de pitici şi, mai apoi, moare. De fabrica de pitici de la Săftica şi de meşterul care găsea loc pentru fiecare pitic din grădina sa.
După atâta vreme, descoperim că avem un atelier de pitici la o aruncătură de băţ de Slobozia. Piticii făcuţi în atelierul din Mărculeşti sunt şlefuiţi şi vopsiţi în oraş şi tot aici, la ieşirea spre Bucureşti, îşi găsesc şi viitorii proprietari. Fie că îi cumpără pentru deliciul copiilor sau doar pentru a le înfrumuseţa grădina, oamenii îndrăgesc micile figurine şi bagă mâna în buzunar pentru a-şi satisface poftele. E drept că pe aceste vremuri de recesiune atât poftele oamenilor, cât şi încasările atelierului s-au diminuat, însă micii producători merg mai departe.
Afacere de familie
Ideea de a confecţiona pitici i-a venit lui Ionuţ Jipa în urmă cu şapte ani. A început timid cu patru matriţe pe care le-a luat chiar de la „nea’ Gică americanu“, celebrul personaj din reclama cu cei două mii de pitici. Acum, fabrica de pitici a lui Ionuţ (28 de ani) deţine peste 80 de matriţe cu diverse personaje. În expoziţia de la ieşirea spre Bucureşti, găsim de la celebri pitici de poveste şi Albă ca Zăpada, până la pitici muncitori, iepuraşi, mieluşei şi berze. Toate figurinele au preţuri de criză, cuprinse între 15 lei, cel mai ieftin pitic, şi 50 de lei, Albă ca Zăpada.
„Producţia acestor pitici este destul de costisitoare, însă ne-am propus să menţinem preţurile la acelaşi nivel pentru a ne păstra clienţii şi, de ce nu, pentru a atrage alţii noi“, spune Rodica Jipa (51 de ani), mama lui Ionuţ. Piticii produşi la Mărculeşti nu sunt vânduţi doar la Slobozia, ci şi la Drajna. „Av