Ca urmare a presiunilor din partea serviciilor secrete, prim ministrul israelian Benyamin Netanyahu a extins cu 20 de ani perioada pentru care documentele guvernamentale pot ramane secrete.
Noile reguli, aprobate in urma cu doua saptamani, fac ca documentele ce urmau a fi declasificate dupa 50 de ani sa mai poata fi pastrate pentru inca 20 de ani, asta inseamnand ca publicul si cercetatorii pot studia arhivele abia dupa 70 de ani de la clasificarea lor, scrie Haaretz.
Aceasta masura vine dupa ce Shin Bet si alte agentii au exercitat presiuni considerabile asupra lui Benjamin Netanyahu sa previna deschiderea documentelor.
Arhivarul sef, Yehoshua Freundlich, a spus pentru Haaretz ca unele documente au fost selectate pentru a ramane in continuare secrete din cauza "implicatiilor privind incalcarea legilor internationale."
Israel este un stat care are la baza o serie de mituri, nefiind singura. In acest sens Israel seamana foarte mult cu Statele Unite, aliatul sau principal. Pentru a crea si pastra un statut legendar este nevoie de o imagine care sa fie transmisa din generatie in generatie.
De exemplu, Statele Unite se prezinta a fi aparatorul si promoterul democratiei si capitalismului in lume, iar orice actiune intreprinde, chiar si pe timp de razboi, este intotdeauna de natura altruista. Pentru Israel, mitul este ca ar fi o natiune democratica si ultimul bastion al evreilor din lume.
Tot ce fac aceste doua state, chiar daca duce la un anumit nivel de expansiune imperialista, o fac din motive pur defensive, afirma acestea.
Documentele in cauza acopera primele doua decenii din existenta Israelului, si face referire la evenimente precum Campania militara din 1956 in peninsula Sinai, esecurile serviciilor de informatii cunoscute sub numele de Afacerea Lavon si a Razboiului de sase zile din