În ultimii ani, numărul pensiunilor existente în staţiuni s-a înmulţit şi reprezintă o alternativă reală la ofertele practicate de hoteluri. Diferenţa semnificativă între cele două tipuri de unităţi de cazare o fac tarifele vehiculate.
În Mamaia Sat şi Mamaia Nord peisajul s-a schimbat radical comparativ cu cel din urmă cu cinci ani. Sute de persoane au simţit oportunitatea de a scoate profituri substanţiale şi au investit în zonă. În mai puţin de trei ani, au fost ridicate zeci de pensiuni, care se bat acum pe turiştii estivali. Pentru a atrage atenţia, proprietarii imobilelor bat monedă pe zona liniştită, ferită de aglomeraţie, apropierea de staţiunea Mamaia şi de oraşul Năvodari, dar şi pe condiţiile de cazare care, spun ei, le egalează pe cele de hotel.
Spre exemplu, proprietarii unei pensiuni din Mamaia Sat atrage turiştii oferind spre cazare o cameră dublă matrimonială cu baie proprie şi vedere spre mare cu 100 lei/zi. Pensiunea dispune de terasă, dar şi de grădină cu toate facilităţile pentru grătare şi plajă. În plus, pasionaţii de pescuit îşi pot exersa abilităţile pe malul canalului Poarta Albă-Midia Năvodari.
Foişor şi wireless pentru 130 de lei pe zi
Proprietarii altei vile nou-construite în zona Hanul Piraţilor oferă, printre altele, internet wireless, foişor, livadă, loc amenajat de joacă pentru 130 lei/zi. În aceeaşi zonă, o pensiune cu ceva mai multă tradiţie în turism practică tarife între 90 lei şi 150 lei/zi. Sumele sunt cu circa 50% mai mici decât cele practicare de hotelurile din nordul staţiunii Mamaia. „Am ales să venim aici pentru că preţurile sunt mai mici. Am stat şi la hotel, şi vă pot spune că aici avem şi condiţii mai bune", spune un bărbat din regiunea Moldovei, venit cu familia pe litoral. Pe lângă facilităţile standard, alţi proprietari de pensiuni asigură sală de fitness, terenuri de sport, loc de pescuit, uni