Monedele statelor din Europa Centrală şi de Est s-au apreciat în linie în ultima lună, semn că în condiţiile în care panica generată de criza datoriilor din zona euro s-a mai diminuat, investitorii îşi întorc iar privirea către Est, scrie Bloomberg. Cea mai performantă a fost coroana cehă, care la sfârşitul lunii înregistrase o apreciere cu 3,5% faţă de valoarea din 1 iulie, până la un curs de 24,8362 coroane pentru un euro. Pe poziţia secundă s-a aflat zlotul polonez cu un avans de 2,7%, urmat de leul românesc cu 2,44%. Pe ultima poziţie se situează forintul maghiar, care a câştigat doar 0,21%.
Situaţia economică din Ungaria şi-a pus amprenta asupra monedei naţionale. Guvernul de la Budapesta a decis luna trecută să rupă relaţiile cu Fondul Monetar Internaţional, după ce cele două părţi nu au putut cădea de acord asupra unor aspecte precum reducerea salariului guvernatorului băncii centrale şi suprataxarea băncilor. Totuşi moneda nu a fost foarte puternic afectată, ca de altfel nici bursa sau economia, deoarece decizia Ungariei a fost apreciată de unii analişti şi economişti.În trimestrul doi însă, monedele statelor estice au fost cei mai slabi performeri, în frunte cu forintul şi zlotul polonez.
"Monedele naţionale ale ţărilor din Europa Centrală şi de Est au avut cea mai slabă evoluţie în trimestrul doi, însă revenirea apetitului pentru risc pe pieţele internaţionale ar putea produce o schimbare a situaţiei, astfel încât preţul activelor să aibă o evoluţie deosebit de bună", a spus David Lubin, şeful departamentului de pieţe emergente în cadrul conglomeratului financiar Citigroup.Forintul maghiar a fost cel mai slab performer la nivel mondial în trimestrul doi, depreciindu-se cu 6,7%, Pe poziţia secundă s-a situat zlotul polonez, al cărui declin a fost de 6,6%. Podiumul perdanţilor a fost completat de leul românesc, cu o scădere de 6,2%. Situaţia a