Romania dispune de cateva atu-uri in relatia cu Fondul Monetar International, dar trebuie in acelasi timp sa faca fata unor provocari serioase, a declarat pentru HotNews.ro fostul ministru de Finante Mihai Tanasescu, in prezent reprezentant al Romaniei in boardul FMI.
In opinia fostului ministru, Romania se confrunta cu o lipsa de credibilitate in ceea ce priveste aplicarea masurilor asumate, avand de suferit si in ce priveste aplicarea "mai hotarita" a masurilor de combatere a evaziunii fiscale.
Tanasescu a mai spus, raspunzand unui email trimis de redactorul HotNews ca punctele la care Romania mai poate puncta tin de prezentarea reformelor intr-un cadru de strategie pe termen lung si nu in ultimul rand, de o coordonare mai buna a comunicarii interne si externe. -Determinare politica pentru continuarea reformelor structurale;
-Comportament pro-activ in relatia cu EC si FMI;
Atuurile Romaniei, in viziunea lui M. Tanasescu
De partea cealalta, a avantajelor care trebuie fructificate, Romania a dovedit o importanta determinare politica in privinta continuarii reformelor structurale si a demonstrat un comportament pro-activ in relatia cu Comisia Europeana si cu reprezentantii Fondului.
Reprezentantii institutiei financiare vor pleca de la Bucuresti cu o impresie buna si nu vor fi probleme cu eliberarea urmatoarei transe de imprumut, a mai aratat Mihai Tanasescu, care a mai confirmat faptul ca nu ar trebui sa existe probleme cu eliberarea urmatoarei transe (900 milioane de euro).
Tanasescu a tinut sa precizeze ca decizia privind eliberarea urmatoarei transe va fi luata de catre board-ul FMI, pe baza analizelor efectuate in timpul misiunii de evaluare. -Un mediu extern incert;
-O lipsa de credibilitate in aplicarea masurilor
-O aplicare mai hotarita a masurilor de combatere a evaziunii fiscale
-Prezen