Deşi este operaţional de-o lună proiectul nu se bucură de succesul scontat, în pofida faptului că finanţarea pentru o astfel de investie este asigurată în proporţie de 80% de stat. Doar 80 de persoane fizice au solicitat subvenţie pentru montarea de panouri solare pe case.
Programul se adresează exclusiv persoanelor fizice, care primesc bani nerambursabili din bugetul Fondului de Mediu pentru instalaţii care utilizează energia regenerabilă.
Pentru instalarea de panouri solare se acordă până la 6000 de lei, iar pentru pompele de căldură până la 8000 de lei.
„De la lansare şi până acum, avem 80 de cereri depuse, deşi bugetul care ne-a fost alocat poate acoperi 300 de proiecte. Sperăm ca până în octombrie să reuşim să absorbim toţi banii", ne-a declarat Adrian Colin, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vrancea.
Unul dintre vrâncenii care au aplicat pentru program este viticultorul Valentin Copaci, care spune că s-a informat asupra avantajelor sistemului.
„Mă interesează sistemul de încălzire a apei calde. Aştept să-mi aprobe cererea şi apoi să demarez investiţia. Mă costă 7800 de lei montarea de panouri solare. Dacă statul îmi decontează 6000 de lei, pot să spun că voi beneficia de apă caldă aproape gratis", s-a arătat încrezător Valentin Copaci.
Firmele vor seriozitate
În Focşani, există firme care asigură atât instalaţiile, cât şi montarea lor.
„Avem cam 30 de cereri depuse până acum. Totul ţine de seriozitate, pentru că s-a mai încercat acum doi ani implementarea programului şi s-a abandonat. Unii clienţi au devenit neîncrezători", este de părere Silviu Vasile, managerul unei firme care se ocupă de astfel de instalaţii.
Pentru accesarea programului, este nevoie ca imobilul asupra căruia se face intervenţia să nu facă obiectul unui litigiu şi beneficiarul să nu figureze cu restanţe la bugetul de sta