Guvernul a adoptat, luni seara, normele de aplicare pentru schimbarile aduse Codului Fiscal, prin care s-a extins baza de impozitare si s-a reglementat si sistemul de plata prin contracte de drepturi de autor.
Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a declarat la finalul sedintei Executivului ca actul normativ stabileste periodicitatea veniturilor din drepturi de autor pentru care se vor plati contributii de asigurari sociale - respectiv lunar, trimestrial sau semestrial. Nu se impune plata CAS, potrivit ministrului, pentru drepturile de autor incasate la intervale de timp neregulate, cum ar fi "o data, de doua ori intr-un an, de trei ori intr-un an".
Astfel, persoanele care sunt platite in fiecare luna in baza unui contract pe cartea de munca si ocazional pe drepturi de autor, nu vor plati impozit si contributii sociale decat pentru cartea de munca.
In schimb, cei platiti lunar si pe cartea de munca si pe drepturi de autor, vor plati pentru ambele forme de plata.
Potrivit normelor, activitatile desfasurate in mod independent in conditiile legii care genereaza venituri din profesii libere precum si drepturile de autor si drepturile conexe definite nu pot fi reconsiderate ca activitati dependente.
Baza de calcul a contributiilor individuale reprezinta cuantumul net al veniturilor de natura profesionala din toate sursele, in situatia in care acesta nu depaseste 5 salarii medii brute pe economie, potrivit documentului publicat pentru dezbatere pe site-ul Ministerului Finantelor.
Din categoria veniturilor de natura profesionala nu fac parte cele din inchirierea locuintelor, din pensii, activitati agricole, vanzarea proprietatilor si bunurilor in regim de consignatie sau din jocurile de noroc.
De asemenea, potrivit normelor, mai multe cheltuieli sunt deductibile limitat, printre acestea numarandu-