Culesul afinelor se dovedeşte anul acesta o afacere profitabilă, după ce producţia de fructe de pădure s-a dublat faţă de 2009. Pentru culegătorii de afine, pădurile pline de fructe sunt mană cerească. Asta pentru că fiecare kilogram pe care ei îl culeg le aduce un ban în buzunar, fie că vând fructele la drumul mare, fie că le duc la centrele de colectare ale Direcţiei Silvice.
Producţia de afine din acest an este una de excepţie. „Norocul nostru că ne-a ocolit grindina, în zonele de munte. În judeţul Cluj s-a făcut o evaluare a cantităţilor de afine care pot fi colectate anul acesta, iar rezultatul a fost că pot fi culese maxim 300 de tone. Până acum au fost strânse 95 de tone”, a declarat Dorin Ciuca, directorul tehnic al Direcţiei Silvice Cluj. El a precizat că producţia de anul acesta este cu 200% mai bună decât cea de anul trecut.
Ploile din vara aceasta au contribuit la creşterea cantităţii şi calităţii afinelor negre. Culegătorii ar urma să primească, în total, 170.000 de lei pentru cantităţile de afine colectate, dacă le predau centrelor Direcţiei Slvice. „Este un venit nesperat pentru localnici, dar nici noi nu ieşim rău. Vom scoate 10-20% profit, după ce vindem marfa atât firmelor din România, cât şi din străinătate. Avem acum contracte cu Germania. Sperăm la un venit de 2-300.000 de euro”, mai spune directorul Dorin Ciucă. Culegătorii, însă, nu au prea mult timp. Ei mai pot culege afinele până la sfârşitul lunii august, după care fructul e deja trecut.
După afine, prin pădure
Forţa de muncă - culegătorii de afine - n-au pace nici duminica. Pentru a face un ban, la Muntele Băişorii ei urcă zilnic pe jos patru kilometri, până la şesul şi luminişurile în care şi-au făcut loc afinele. După ce stau o zi întreagă aplecaţi, la cules de fructe, parcurg cei patru kilometri, la întoarcele, cu câte patru-cinci kilograme de afine în s