Ziarul Financiar publică o analiză comparativă, din care reiese că Polonia s-a salvat economic prin absorbţia a peste patru miliarde de euro din fondurile europene. 1,2% din creşterea economică a Poloniei poate fi pusă pe seama banilor europeni.
Premierul Emil Boc a recunoscut că estimările privind ieşirea din recesiune au fost prea optimiste şi că în 2010 contracţia economiei va fi de 1,9%. Şeful Guvernului a dat însă vina pe decizia Curţii Constituţionale privind reducerea pensiilor, fapt care a forţat Executivul să majoreze TVA. O altă sursă a recesiunii : inundaţiile neaşteptate.
Ziarul Financiar publică însă o analiză comparativă, din care reiese că Polonia s-a salvat economic prin absorbţia a peste patru miliarde de euro din fondurile europene. 1,2% din creşterea economică a Poloniei poate fi pusă pe seama banilor europeni.
Un raport al Institutului de Cercetări Structurale şi un studiu făcut la comanda Comisiei Europene arată că în 2009 avansul Produsului Intern Brut de 1,8% ar fi fost considerabil mai mic, dacă Guvernul de la Varşovia nu ar fi reuşit să tragă 16 miliarde de zloţi din fondurile europene.
Ambiţiile autorităţilor poloneze sunt şi mai mari pentru viitor: anul acesta şi anul viitor, ministrul polonez pentru Dezvoltarea Regională, Elzbieta Bienkowska îşi propune să atragă între 60 şi 70 de miliarde de zloţi, bani europeni, ceea ce ar urma să adauge între 0,7 şi 0,9% la PIB-ul polonez.
La polul opus, România este codaşă în Europa centrală şi de est, la absorbţia fondurilor europene, potrivit unui raport al companiei de consultanţă şi audit KPMG. Aceasta pentru că autorităţile române nu au reuşit să atragă decât două procente din cele peste 33 de miliarde de euro, alocate României până în 2013.
Lea Berzuc, despre economia poloneză.
Ziarul Financiar publică o analiză comparativă, din care reiese că Polonia s-a