Adolescenţii din nouă ţări UE spun că au nevoie de lecţii despre cum să se ferească de pericolele de pe net. Tinerii au cerut Parlamentului European înfiinţarea unor instituţii şi cursuri în şcoli pentru a preîntâmpina pericolele de pe net.
Aproape 50 de tineri din nouă ţări europene au identificat măsurile ce pot asigura protecţia în mediul online, în cadrul Şcolii de Vară a programului Sigur.Info, desfăşurată între 11 şi 17 iulie, la Bran.
Elevii au hotărât să apeleze la autorităţi şi la Parlamentul European pentru a introduce în curricula şcolară noţiuni de securitate online, pentru a realiza o campanie de informare asupra pericolelor virtuale şi pentru a cere înfiinţarea unei instituţii dedicate siguranţei online.
Hărţuiri virtuale
„O persoană necunoscută îmi trimite mesaje pe Messenger, în care îmi spune ce fac pe Mess, cu cine discut; pe lângă asta mă sună şi pe telefonul fix şi nu vorbeşte. Mai nou, mi-a pus ID-ul meu de Mess pe un site de matrimoniale şi acum mă caută toţi", povesteşte Ionuţ (16 ani), în sesizarea făcută la Helpline.Sigur.Info.
„Am de aproximativ 3 ani o problemă cu un băiat de 19 ani care mă agasează pe unde şi cum poate. Chiar dacă îl ignor, el continuă să mă jignească în fel şi chip (termeni precum prostituată, uşuratică etc.). M-am săturat să tot accept mizeriile astea. Le-am zis părinţilor, dar nici ei nu ştiu cum ar putea să mă ajute", reclamă o altă elevă, Ana-Cristina.
Helpline.Sigur.Info a primit peste 500 de apeluri şi sesizări din partea copiilor dintre care 20% pentru hărţuire şi abuz pe internet, 10% pentru furtul de date personale, 8% pentru şantaj/tentative de înşelăciune, dar şi tentative de corupere (1,30%).
Tinerii au întâmpinat aceste probleme prin intermediul programelor de mesagerie şi reţelelor sociale. Reprezentanţii Helpline.Sigur.Info îi sfătuiesc pe