Recenta experienta cu dansul de junior fericit al lui Geoana, ne face sa ne intrebam, tot mai des, daca increderea in sondajele de opinie este indreptatita.
Sondaje politice comandate, de diverse partide politice, analize sociologice executate de ONG-uri, studii sociologice efectuate de facultati de profil, toate ni se arunca si ne indica trendul, ascendent sau descendent, pe care il avem de urmat.
In sondajele politice, avem tot dreptul sa nu credem, atat timp cat, intotdeauna, liderul din fruntea partidului solicitant este daca nu primul, cel putin pe cel mai ascendent loc. Daca Basescu era primul intr-un sondaj, comandat de PSD, eram atentionati ca trendul "ascendent" il avantajeaza pe Mircea Geoana. Nemaipunand la socoteala si tabelele lui Vadim care aratau un avantaj covarsitor al partidului sau.
Acum, suntem bombardati cu opinii si pareri despre cat de bine ar fi daca ne-ar mai conduce Ceusescu. Si se "perpelesc" aceste cifre pe la toate televiziunile, incat, te intrebi daca nu cumva chiar acestea le-au comandat pentru a avea subiecte pentru propriile emisiuni. Sa toci, zile la rand, asemenea subiecte, precum "suspendarea lui Basecu si votul pro Ceausescu", pare deplasat sau cel putin curios.
Vorbesc despre reticenta in fata sondajelor, pentru ca, acum cateva luni in perioada de presesiune universitara, un coleg de serviciu a venit la mine si mi-a dat vreo 10 chestionare, zicandu-mi sa completez si eu unul si sa mai dau la cativa prieteni, ca sa scrie si ei ceva prin acele foi. Chestionarele contineau o serie de intrebari, la care trebuia sa raspunzi in scopul unui studiu sociologic.
La fel se intampla si la alte facultati unde se studiaza sociologia sau alte materii conexe. Vine profesorul, inainte de sesiune, si iti spune ca, daca vrei sa intri in examene, e musai sa completezi si tu vreo 10-15 chest