Programul Prima Casa, prin care autoritatile au incercat sa dea un impuls pietei imobiliare inghetate dupa instalarea crizei financiare, ar fi putut contabiliza mai multe reusite daca ar fi fost schimbate doua lucruri esentiale, apreciaza Daniel Guzu, proprietarul producatorului de materiale de constructii Duraziv si unul din cei mai cunoscuti antreprenori locali.
“Efectele programul Prima Casa 2 ar fi putut fi mult bune daca s-ar fi luat in calcul doua idei de imbunatatire, respectiv acordarea de finantari doar pentru constructia de locuinte noi, precum si cresterea perioadei de rambursare a creditelor, la 50 de ani. Am aflat ca in Olanda exista un program similar in care durata de plata a creditului de intinde pe 50 de ani, in vreme ce in Japonia se ajunge chiar si la 80 de ani, din cauza preturilor foarte ridicate. Daca programul era mai flexibil, se innoia toata lumea. Romania era fericita”, spune Guzu, care conduce un business de noua milioane de euro.
Extinderea duratei de rambursare a imprumuturilor ar fi facilitat accesul mai multor oameni la credite, datorita scaderii ratelor, crede Guzu.
“In conditiile in care rata lunara ar fi de 200 de euro, multi oameni ar prefera sa-si cumpere o locuinta proprie decat sa plateasca o chirie similara. A avea o casa inseamna un confort psihologic sporit”, considera antreprenorul.
Bancile au inceput sa acorde credite pentru programul Prima Casa in luna iulie a anului trecut. Aproape 24.500 de locuinte au fost achizitionate pana in prezent prin intermediul programului, valoarea totala a garantiilor acordate de stat fiind de aproape un miliard de euro.
Daca pentru programul garantat de catre stat bancile au oferit credite, accesul la finantare a investitorilor ramane blocat, in ciuda masurilor luate de Banca Nationala a Romaniei (BNR, care au avut ca efect imediat scaderea dobanzii de politi