Un vis şi o pasiune mai veche îl fac să se agite de şase ani: caută dovezi, fotografii, documente. În toamna aceasta, la centenar, vrea să fie gata primul avion cu reacţie pe care l-a cunoscut omenirea, conceput şi prezentat la Paris, în 1910, de Henri Coandă, savantul care-şi petrecea vacanţele la bunici, în acelaşi sat cu el, în Perişor.
Soţia şi vecinii îi spun că e ceva în neregulă cu el. Nicolae Stăncioiu nu-i ia însă în seamă. Are un vis de îndeplinit: să refacă, din lemn, aşa cum a fost conceput în 1910, primul avion cu reacţie pe care Henri Coandă l-a prezentat lumii la cel de-al doilea Salon Internaţional de Aeronautică de la Paris. „Coandă 1910“. Se pare că atunci, cunoscându-i invenţia, Eiffel afirmase: „Păcat, băiete, că te-ai născut cu 30, dacă nu chiar cu 50 de ani mai devreme!“. Avea 24 de ani la vremea aceea, povesteşte, aproape cu mândrie, fostul analist programator, cel care a înfiinţat în comuna din Dolj Asociaţia „Henri Coandă şi bătrânii satului“. Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la primul zbor şi Nicolae Stăncioiu se gândeşte de multă vreme la ceva special: să construiască, aşa cum a făcut savantul român atunci, într-un cartier de la marginea Parisului, ajutat de doi tâmplari, pe „Coandă 1910“. „Se spune, deşi nu s-a confirmat niciodată, că era foarte bun prieten cu Brâncuşi şi că partea interioară a botului tronconic al avionului a fost făcută de sculptor“, rosteşte Nicolae Stăncioiu, răsfoind documentele adunate în ultimii ani.
80% lemn
A început să caute fotografii şi detalii tehnice, sperând că într-o zi îşi va îndeplini visul. La Perişor, ştie toată lumea ce face. Adesea, conducerea primăriei îl motivează alăturându-i-se pentru diverse proiecte legate de Muzeul „Henri Coandă“. Nopţi întregi a citit, a făcut calcule, simulări, planşe. A bătut la porţile oamenilor înstăriţi, a apelat la firme, la p