Are dublă specializare, de pediatru şi ORL-ist, doctoriţa fiind foarte apreciată de pacienţi pentru profesionalismul său desăvârşit.
Fire extrem de ambiţioasă, Mărioara Merchea a ajuns medic graţie faptului că în liceu a îndrăgit foarte tare biologia, ca materie de studiu, pasiunea pentru această disciplină fiindu-i stârnită de profesoara Ciulacu.
„Era o doamnă cu adevărat, care ştia să atragă şi să facă lecţii plăcute. Iniţial am vrut să mă fac stewardesă, dar fiindcă un profesor m-a descurajat spunându-mi că sunt pitică, mi-am schimbat opţiunea către Medicină, iar eu când îmi pun ceva în cap, nu mă las până nu fac", afirmă Mărioara Merchea.
La Facultatea de Medicină din Iaşi s-a specializat în pediatrie, pentru că, după cum mărturiseşte, adoră copii, pe care îi consideră cele mai minunate fiinţe de pe lume.
„Şi acum, când am copiii mai mulţi la cabinet, plec acasă mult mai odihnită. Adulţii au problemele lor specifice şi, de multe ori, patologia le este compleză ca urmare a suprapunerii mai multo probleme care ţin de boli ale inimii sau psihiatrice, iar tu, ca medic, trebuie să ştii să-l îndrumi unde trebuie", spune Mărioara Merchea, care slujeşte această meserie de 28 de ani.
În anii de început ai carierei, a practicat şi medicina de familie la Mărăşeşti şi dispensarul din Focşani, unde nu s-a putut acomoda.
„Îmi plăcea meseria, dar era foarte multă minciună în perioada aceea comunistă. Erai obligat să mergi pe teren şi să faci recomandări mamei cum să-şi îngrijească copilul, ce alimentaţie diversificată să-i dea. Spre exemplu, se spunea să se introducă ficăţel de pasăre la vârsta de şapte luni, dar copii mâncau fasole de la patru luni, pentru că nu se găsea nimic în magazine. Era o minciună veşnică", îşi aminteşte medicul de acele timpuri grele.
A lăsat statul pentru privat
A ales să se specializeze ca medic ORL, fi