Situaţia creditelor neperformante se va stabiliza în România cel mai devreme în 2011, companiile fiind afectate de lipsa de lichiditate, potrivit grupului austriac Erste, acţionarul majoritar al BCR. "România suferă încă din contracţia economiei. Pe partea de retail, creditele neperformante s-au stabilizat, dar pe segmentul IMM-urilor există încă o creştere a creditelor neperformante, din cauza lipsei de lichiditate. Deci nu ne aşteptăm ca situaţia să se stabilizeze înainte de 2011", a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la Viena, Bernhard Spalt, membru al consiliului de administraţie al Erste Bank şi chief risk officer, citat de Mediafax.
Potrivit unei prezentări a grupului Erste, BCR are cea mai mare rată a creditelor neperformante, de 15,4%, dintre băncile deţine de Erste în regiune, respectiv în Austria, Cehia, Slovacia, Ungaria, Croaţia şi Ucraina.
Oficialul Erste a arătat că avansul creditării este foarte redus în regiune, în condiţiile în care clienţii ezită să investească.
Totuşi, Spalt anticipează că în semestrul al doilea creditarea va reveni treptat. "Din nefericire, creditele neperformante cresc încă în comparaţie cu nivelul creditării. Am reacţionat la aceste evoluţii prin majorarea gradului de acoperire a creditelor neperformante", a continuat oficialul grupului austriac.
Creditele neperformante s-au menţinut la un nivel "suportabil", arată BCR în raportul privind rezultatele din primul semestru, iar rata băncii de acoperire a creditelor neperformante (garanţii şi provizioane) a fost la finele primelor şase luni de 128%.
BNR a anunţat că în primul semestru creditele restante la nivel naţional au crescut cu 67%, la 13,6 miliarde de lei, majorându-şi ponderea în total împrumuturi de la 4,05% la 6,4%.
Situaţia creditelor neperformante se va stabiliza în România cel mai devreme în 2011, companiile fi