De-a lungul carierei de educator, de 36 de ani, i-au trecut prin mâini, dar mai ales prin suflet, nouă generaţii de micuţi cărora le-a cizelat caracterele.
Gina Median sau „doamna Gina“, cum îi spun copiii de trei decenii şi jumătate încoace, provine dintr-o familie de intelectuali din orăşelul Ianca din Brăila. Fiică de ofiţer în rezervă, Gina Median a avut parte de o educaţie marcată de seriozitatea tatălului şi blândeţea mamei.
În anii ’60, s-a mutat cu familia la Botoşani ca urmare a detaşării tatălui. Cursurile liceale le-a urmat la Colegiul Naţional „A. T. Laurian“ şi şi-a dorit să devină profesor de limba şi literatura română. Nu a fost admisă la Facultatea de Litere din Iaşi şi s-a înscris la Institutul Pedagogic Botoşani, abia înfiinţat în anul 1972.
Soţul i-a schimbat viaţa
„Mi-am dorit să mai încerc la facultate, dar l-am întâlnit pe soţul meu care mi-a spus un lucru minunat: nimic nu este mai frumos pentru o femeie decât să fie educator. Astfel, m-a convins să merg pe acest drum 36 de ani“, povesteşte Gina Median. Prima repartiţie a primit-o în anul 1974 la o grădiniţă din localitatea Corni, unde a profesat doar câteva luni, după care s-a angajat la Grădiniţa nr. 13 din Botoşani. Aici a descoperit că a fi educator este un destin.
„Mi-am dat seama că eram făcută pentru această meserie. Iubesc copiii şi nu aş fi putut face altceva în viaţă“, mărturiseşte educatoarea. După opt ani petrecuţi la această grădiniţă, Gina Median s-a transferat la Grădiniţa nr. 11 unde lucrează şi astăzi.
Sfaturi pentru părinţi
„Sunt sute de copii cărora le-am îndrumat paşii spre viaţă. Am învăţat unii de la alţii, am râs, ne-am jucat şi am descoperit primele poveşti, primele poezii, cântece şi dansuri“, spune educatoarea, care în această toamnă va preda ştafeta unor colegi mai tineri, pe care îi iniţ