Banii stau inca in buzunarele bancilorPrimele doua banci ca marime din sistem, BCR si BRD au raportat la finele primelor sase luni ale anului evolutii nesemnificative ale creditarii fata de finele lui 2009, ele continuand sa ofere imprumuturi atat statului cat si companiilor. Creditarea retail le sperie inca serios pe banci.
BRD si BCR au avut evolutii modeste ale creditarii in primul semestru, fata de finele anului trecut. Astfel, la nivelul creditelor totale, BRD a inregistrat o crestere de 7% comparativ cu S1 2009, dar o scadere fata de soldul de la finele anului trecut, de la 34,9 miliarde lei, pana la 34,5 miliarde lei. Tot in S1, BCR si-a crescut, insa destul de putin (+2%) soldul creditelor fata de finele anului trecut, de la 46,52 miliarde lei la 47,68 miliarde lei.
Creditele oferite de cele doua institutii in S1 s-au concentrat in special pe segmentul corporate. Astfel, BRD a raportat la 6 luni o crestere usoara a creditelor coporate exprimate in lei, de la 17,21 miliarde la finele anului, la 17,9 miliarde la sfarsitul lui iunie 2009 (crestere de 4%).
BCR a crescut la randul sau usor fata de finele anului pe creditarea corporate, de la un sold de 24 miliarde lei la 31 decembie 2009, la 25 miliarde lei la finele lui iunie 2010 (crestere de 4%).
Rezultatele nu reflecta neaparat o imbunatatire a situatiei companiilor sau o crestere a apetitului bancar pentru creditare, in conditiile in care creditarea a vizat in special administratiile locale si finantarea capitalului de lucru al companiilor. Pe segmentul creditelor oferite sectorului public, institutia controla la jumatatea anului in curs o cota de 75% din piata, cu 5 puncte procentuale peste cea pe care o detinea la finele lui 2009.
In plus, finantarea capitalului de lucru a companiilor inseamna fie ca firmele inca nu au reluat activitatea de investitii, fie