Pentru a îmbunătăţi abilitatea piloţilor israelieni de a zbura în zonele muntoase, Forţele Aeriene israeliene (IAF) îşi vor spori exerciţiile de antrenament România. Piloţii îşi vor intensifica antrenamentele chiar dacă, săptămâna trecută, un elicopter al IAF s-a prăbuşit într-o misiune în Munţii Carpaţi.
Israelul şi România au început discuţii privind viitoare exerciţii comune de antrenament, în pofida accidentului aerian din Munţii Carpaţi, în urma căruia au murit şase militari israelieni şi unul român.
Mai citiţi şi:
Elicopterul israelian prăbuşit în România avusese o defecţiune tehnică cu o săptămână înainte
Cutia neagră a elicopterului prăbuşit în România a fost găsită şi trimisă în Israel
Cele două ţări au început antrenamentele comune în 2006, când ministrul israelian al Apărării de atunci, Shaul Mofaz, a semnat un acord pe cinci ani cu omologul său român, care a permis IAF să mobilizeze aparate de zbor şi militari pentru a se antrena.
Conform evaluărilor, exerciţiile trebuie sporite pentru că, în cazul în care accidentul de săptămâna trecută a fost cauzat de o eroare umană, aşa cum sugerează rezultatele iniţiale, este nevoie de îmbunătăţirea abilităţii piloţilor israelieni de a zbura în zone muntoase precum cea din România, anunţă Mediafax.
Exerciţiul specific în timpul căruia un elicopter israelian de tip Sikorsky CH-53 Sea Stallion (Yasour) s-a prăbuşit lunea trecută simula o misiune de căutare-salvare în zone nefamiliare. Munţii Carpaţi sunt cunoscuţi pentru vârfurile înalte, vremea instabilă şi pădurile dese, condiţii în care piloţii israelieni nu se antrenează frecvent.
Echipa IAF care examinează cauzele accidentului s-a întors vineri în Israel şi a început să studieze fragmentele de elicopter recuperate.