Guvernul a aprobat astăzi normele metodologice de aplicare a ultimelor modificări efectuate la Codul Fiscal, prin care a fost extinsă baza de impozitare, norme care reglementează inclusiv sistemul de impunere în cazul persoanelor plătite prin drepturi de autor.
În şedinţa anterioară de miercuri, Guvernul a decis să amâne aprobarea normelor până la începutul acestei săptămâni, pentru a fi prezentate în dezbatere publică.
Executivul a mai anunţat atunci că a hotărât ca persoanele care sunt angajate cu carte de muncă şi remunerate doar ocazional cu drepturi de autor, precum la realizarea unei cărţi, să nu plătească CAS pentru banii primiţi prin drepturi de autor.
Conform proiectului normelor de aplicare a Codului Fiscal, veniturile din drepturi de autor vor fi incluse în categoria celor obţinute din activităţi independente, astfel încât impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii nu vor fi recalculate şi datorate solidar de către plătitor şi beneficiar.
Cum ar trebui să se aplice CAS pe venitul din drepturi de autor
Contribuţiile pentru asigurări sociale (CAS) - de 16,5% (10,5% pentru pensie, 5,5% pentru sănătate şi 0,5% pentru şomaj) se vor aplica şi veniturilor din drepturi de autor.
Totuşi, CAS se va aplica în limita unui plafon de cinci salarii medii brute pe economie. Orice depăşeşte acest plafon, nu va fi suplus plăţii CAS. Mai exact, luând în calcul un salariu mediu brut de 1.962 de lei (aferent lunii mai, potrivit Institutului Naţional de Statistică), veniturile ce depăşesc într-o lună 9.810 lei, nu vor fi taxate.
„Dacă venitul dintr-o lună depăşeşte cinci salarii medii brute, CAS se aplică în limita a cinci salarii. Dacă venitul este mai mic, se aplică în întregime", a explicat pentru „Adevărul" Mihai Şeitan, ministrul Muncii.
EXEMPLE
1. Pentru un venit brut din drepturi de autor de 2.500 de lei (