Fondul de salarii stabilit pentru anul viitor, corelat cu restructurarea a 60.000 de posturi din sistemul public, permite o creştere salarială medie de peste 10%, a declarat ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu.
El a spus că fondul de salarii pentru anul viitor este stabilit la 39 de miliarde de lei.
"Pentru a atinge această cifră, pot sau nu pot să fie necesare disponibilizări, depinde de nivelul salariului care va fi stabilit prin noua Lege a salarizării unice, valabilă începând cu 1 ianuarie. Este vorba de aritmetică. Dacă salariile vor fi mai mici, numărul de angajaţi poate să rămână acelaşi, dacă salariile vor fi mai mari, numărul de angajaţi va trebui redus. Calculul elementar arată că 39 de miliarde permite, şi cu restructurarea de 60.000, o creştere salarială medie de peste 10%", a spus Vlădescu.
Ministrul a precizat însă că rămâne să fie stabilit cum va fi distribuită această creştere.
"De aici încolo este o altă discuţie, cum va fi distribuită această creştere, cât se va distribui la salariile mici, cât se va distribui la salariile mari. Deci, din acest punct de vedere, nivelul efectiv de salarizare al fiecărei poziţii din sectorul bugetar va fi stabilit prin Legea salarizării, şi el nu va fi cel de astăzi", a arătat Vlădescu.
Guvernul s-a angajat în negocierile cu FMI să limiteze numărul de personal din sectorul public, până la începutul anului viitor, la 1,29 milioane de salariaţi, ceea ce reprezintă disponibilizarea a 70.000 de bugetari, şi să limiteze fondul de salarii în 2011 la 39 de miliarde de lei.