În octombrie, la viitoarea misiune de evaluare a acordului actual, guvernanţii vor discuta despre un nou parteneriat cu FMI şi Comisia Europeană.
Discuţiile dintre Guvern şi reprezentanţii misiunii FMI care se desfăşoară în această perioadă la Bucureşti nu vor avea drept consecinţe aplicarea unor măsuri suplimentare de tăiere a salariilor, ci doar punerea în practică a celor deja stabilite şi încadrarea în ţintele de deficit bugetar, potrivit declaraţiilor reprezentantului României la FMI, Mihai Tănăsescu.
Evoluţii economice
„Discuţiile care au avut loc între autorităţile române şi reprezentanţii FMI, nu au condus la noi măsuri care să fie implementate în 2010 şi 2011, astfel încât să fie avute în vedere noi tăieri de salarii, şi aşa mai departe", a spus Tănăsescu, citat de Mediafax. Cât priveşte evoluţia economică pentru acest an şi perioada anului următoar, Tănăsescu a menţionat că, după doi ani de recesiune, România ar putea avea o creştere economică „bună", în 2011, avansul economic urmând să fie alimentat de exporturi şi consumul agregat.
„Evoluţiile economiei pot să confirme că pentru acest an va fi un desen al economiei undeva în jurul cifrelor anunţate de ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu. Anul viitor putem avea o creştere economică pozitivă. Acest lucru este foarte clar. Urmează să finalizăm dimensiunea ei", a declarat Mihai Tănăsescu. Declaraţiile lui Tănăsescu vin după ce şeful misiunii FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks, a afirmat că FMI va revizui prognoza privind scăderea PIB al Romaniei in acest an, dar nu se va ajunge la o scădere de 3% cum a estimat BERD.
Fără un nou împrumut
De asemenea, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a precizat în urmă cu câteva zile că noile estimări indică o scădere economică de 1,7-1,9% în acest an, iar ţinta privind deficitul bugetar din 2010 va rămâne nemodificată, la 6,8% din