Aşa-numita depresie post-partum, care apare după naşterea bebeluşului, poate "lovi" mama în prima lună după naştere, dar şi tatăl, după 3-6 luni. Sursa: Shutterstock
Schimbările pe care le suportă o femeie devenită mamă, dar şi un tată cu noi responsabilităţi pot determina dezechilibre psiho afective, iar entuziasmul şi aşteptarea plină de bucurie a naşterii se pot transforma în confuzie, tristeţe sau anxietate.
"Schimbările emoţionale şi fizice, noile responsabilităţi, oboseala, grija sunt normale pentru această etapă, dar dacă persistă şi creasc în intensitate se pune problema instalării unei depresii postnatale (postpartum)", explică Keren Rosner, psiholog psihoterapeut la cabinetul Mentarex, din Capitală.
De la preocupare excesivă la labilitate psihică
Cel mai des întâlnit simptom al unei depresii postnatale este fluctuaţia de dispoziţie, care variază de la dezinteres la preocupare excesivă faţă de copil, de la frica de a rămâne singur/ă cu copilul până la îndepărtarea oricărei alte persoane din preajma micuţului.
O altă manifestare o reprezintă labilitatea afectivă. "O mamă afectată de depresie plânge fără motiv, se simte singură, tristă şi obosită, trecând foarte uşor de la stări de nervozitate la euforie. Nu e exclus să aibă şi gânduri sau idei delirante, asociate cu riscul de a face rău copilului", spune medicul Keren Rosner.
În cazuri grave poate să apară psihoza post-partum când mama îşi pierde controlul, contactul cu realitatea, are halucinaţii sau delirează. "În aceste situaţii se impune de urgenţă consultarea medicului, eventual internare în spital pentru supraveghere deoarece poate să apară riscul de a răni copilul sau pe ea însăşi", avertizează psihologul.
Mai des la prima naştere
Debutul unui episod depresiv post-partum are loc în decurs de 4-6 săptămâni după n