Am citit cateva din reactiile pe marginea "studiului Facultatii de Sociologie din Bucuresti" din care reiesea ca 42% dintre respondenti credeau ca Soarele se invarte in jurul Pamantului si m-am amuzat putin de gravitatea si "emotionalul" cu care unii comentatori au tratat subiectul.
In primul rand, in raport se mentioneaza clar ca "interpretarile si opiniile exprimate in acest Raport sunt cele ale autorilor [...] si nu angajeaza nicio institutie universitara sau de cercetare din tara sau strainatate".
Deci, ca sa fim rigurosi stiintific, ar trebui sa nu mai punem studiul sub autoritatea Facultatii de Sociologie. In al doilea rand ma cam indoiesc de calitatea sondajului.
Nu am gasit chestionarul pe baza caruia au fost trase concluziile si oricine este putin familiarizat cu aceasta tehnica stie ca de calitatea intrebarilor depinde calitatea raspunsurilor.
In al treilea rand, chiar daca acceptam rezultatele, cu oarecare retinere in privinta procentelor, nu trebuie sa ne ingrijoram. Ele scot in evidenta o mai mare aplecare a noastra spre alte domenii ale vietii decat cel riguros stiintific, iar acesta este un lucru bun.
M-am amuzat pentru ca am vazut pe sustinatorii tipului de inteligenta logico -matematica reactivati si indignati impotriva unui "popor medieval, obscurantist si superstitios".
Din fericire pentru noi, cei care s-au grabit cu analizele si concluziile "indurerate" fac si ei parte din poporul roman si sunt mai determinati emotional decat rational, mai coplesiti de dorinte decat de stiinte.
Mai sunt si alte inteligente
Stiinta veacului trecut a descoperit ca exista mai multe tipuri de inteligenta, ca foarte putini dintre noi le au dezvoltate pe toate, iar ceea ce era denumit inteligenta pana prin anii '70 este doar un anumit tip, cel logico-matematic.
Ma