Impozitele sunt cea mai importanta sursa de venit a unei economii sanatoase, asa ca numarul tot mai mare de oameni care incearca sa le evite a facut ca multe guverne sa nu mai aiba suficiente resurse pentru a asigura functionarea unor servicii publice precum sanatatea, educatia sau infrastructura.
Un raport publicat recent arata ca, in anul 2007, economia subterana se ridica la 35,5% din PIB in 162 de tari, iar in 50 de tari aceasta depasea 40%. In calcul nu este inclus si profitul unor activitati ilegale precum traficul de droguri sau crima organizata, potrivit BusinessWeek.
Studiul "Shadow Economies All Over the World: New Estimates for 162 Countries from 1999 to 2007", realizat de Friedrich Schneider, profesor la Universitatea Johannes Kepler din Linz, arata ca economia neagra a crescut atat in tarile dezvoltate, cat si in cele aflate in curs de dezvoltare. Cea mai grava situatie este in fosta republica sovietica Georgia, unde se estimeaza ca o suma echivalenta cu 72,5% din PIB nu a fost impozitata in 2007.
La polul opus se afla SUA, care pierd astfel doar 9% din PIB. Totusi, avand in vedere ca au cel mai mare PIB din lume, SUA pierd in fiecare an 1,2 trilioane de dolari.
In Georgia, castigurile din bunuri si servicii nedeclarate au fost estimate, in 2007, la 72,5% din PIB. Asta inseamna ca guvernul de la Tbilisi pierde miliarde de dolari pe care i-ar putea folosi pentru a imbunatati infrastructura si serviciile, sa construiasca scoli si drumuri sau chiar sa angajeze inspectori fiscali mai buni.
Toata lumea a vazut cat de importanta si dureroasa e dimensiunea economiei gri in timpul crizei din Grecia, unul dintre factorii care au dus-o in pragul falimentului fiind cele 31 de miliarde de euro pe care companiile si angajatii nu le-au platit la stat. Datoria acestora reprezenta 10% din PIB. Asta desi in stud