Ca să facă faţă cheltuielilor bugetare, mai multe ţări europene, precum Germania, Franţa, Spania sau Italia abandonează din ce în ce mai multe proiecte de construcţii importante, precum lucrări de infrastructură sau restaurări de edificii istorice.
„Ne aşteptăm ca stocurile de construcţie să rămână foarte mult sub presiune şi lente pentru următoarele şase luni", a declarat Franck Nicolas, şef de alocare a activelor a companiei Natixis Asset Management, cu sediul la Paris, care supervizează investiţii de 309 miliarde de euro (400 miliarde de dolari), citat de Bloomberg.
Ca urmare a reducerii drastice a lucrărilor din infrastructură, constructorii se aşteaptă ca industria de profil să cunoască o uşoară creştere, de doar 0,6%, deabia anul viitor, potrivit unui studiu realizat de Euroconstruct.
Germania lasă de-o parte edificiile istorice
Proiectul reabilitării Palatului Stadtschloss din Berlin şi a podului de opt miliarde de dolari din Sicilia au declanşat alarma care arată industriei construcţiilor din Europa că va trebui să suporte reducerile de cheltuieli ale statelor.
Indexul Stoxx 600 Construction & Materials, care include companiile Ferrovial SA din spania şi Lafarge SA din Franţa, a pierdut 8,1% in acest an. Indicele Stoxx 600, mai amplu, este în creştere cu 1,3 procente. Ameninţarea tăierilor bugetare a determinat Lafarge pe 30 iulie să reducă scenariul de creştere a pieţei de la 5% la 3% în acest an.
Spania, printre cele mai afectate
Compania spanionlă Fomento de Construcciones y Contratas SA a pierdut de la începutul anului trei contracte de aproximativ 200 de milioane de euro.
„Construcţiile reprezintă una dintre cele mai expuse laturi din industrie la criza financiară", este de părere şi Guillaume Duchesne, analist la BGL BNP Paribas.
"Suntem foarte precauti din cauza perspectivelor economice, în sp