Majoritatea trupelor americane va părăsi Irakul până la sfârşitul lunii august, anunţă preşedintele Statelor Unite, Barack Obama. Irakul se confruntă cu o nouă intensificare a violenţelor. Potrivit planului american, ultimele elemente ale forţei militare americane vor părăsi Irakul la sfârşitul lui decembrie 2011, transmite corespondentul RFI în SUA, Radu Tudor.
Majoritatea trupelor americane va părăsi Irakul până la sfârşitul lunii august, anunţă preşedintele Statelor Unite, Barack Obama. Vestea vine în timp ce Irakul se confruntă cu o nouă intensificare a violenţelor.
Irakul a cunoscut în iulie luna cea mai sângeroasă din ultimii doi ani, cu 535 de morţi, dintre care 396 de civili, ucişi în violenţe, potrivit autorităţilor irakiene. Acest număr a fost contestat de armata americană.
Potrivit planului american, ultimele elemente ale forţei militare americane vor părăsi Irakul la sfârşitul lui decembrie 2011, transmite corespondentul RFI în SUA, Radu Tudor (audio).
Se pune punct astfel unui război care a durat şapte ani, a provocat zeci de mii de victime locale şi a costat viaţa a 4.700 de militari americani.
Preşedintele îşi respectă o promisiune de campanie, deşi retragerea efectivelor combatante este conformă calendarului negociat de predecesorul său. Actualul şef al Casei Albe a fost un critic al intervenţiei în Irak şi s-a opus escaladării ordonate de George Bush în 2007.
"Am închis sau am predat irakienilor sute de baze. Mutăm milioane de piese de echipament într-una dintre cele mai mari operaţiuni logistice din ultimele decenii. De când am devenit preşedinte şi până la sfârşitul lunii vom fi retras din Irak peste 90 de mii de militari", a precizat Barack Obama.
"Vom menţine o forţă de tranziţie până la retragerea totală, programată pentru finele anului viitor. În această perioadă ne vom concentra asupra sprijinirii şi pre